Üdvözöllek, halandó!

A nevem D. Darkfield, és csapdába estem a saját őrült világomban.

Molyságok

Mitől lesz valaki moly? Mi az a molyság? Egyáltalán mire akarok most kilyukadni ezzel? – Furcsa, de teljesen spontán jutott eszembe, hogy mennyi „molyságunk” lehet. Ezek alatt értek minden szokást, rutint, berögződést, ami az írással/olvasással összefügg, és megfűszerezi azt. Van pár feltűnőbb, ám akad néhány kevésbé észrevehető, bohókás vagy épp kifejezetten furcsa. Te is megszimatolod a könyv lapjait, miután a kezedbe veszed? Ott virít az ékszeres polcodon a Halál ereklyéi, az Éhezők viadala, esetleg a Gyűrűk ura által ihletett nyaklánc? Netán tetoválás formájában viseled magadon a legendás könyves idézeteket, jeleket? Akkor te pontosan tudod, mire gondolok. Na, de térjünk a lényegre!

Akinek az olvasás (és úgy összességében a könyvek) a szenvedélye, arra gyakran mondják, hogy az illető egy könyvmoly. Ezt bizonyára nem kell bemutatni senkinek. Mégis volt idő, amikor sértődötten magamra vettem, és felhúzott orral elrobogtam az engem leszóló egyén mellett, de ma már  kifejezetten büszkévé tesz a megnevezés. Igen, imádom a könyveket! Az írás szintúgy az életem meghatározó része. Ideje elfogadnia mindenkinek. Hát nem? De. Természetesen, mint tisztességes molynak, nekem is megvannak a magam könyves, molyos, írós dolgai, és a sajátjaimon kívül létezik még egy csomó másik, amiből érdemes összeszedni egy csokorral.

 

  1. Sárga bögre, görbe bögre:

Sosem tudtam gyors egymásutánban kimondani ezt a gyakorlatot anélkül, hogy ne került volna egy masni a nyelvemre, mint valami vicces mesefilmben. Még szerencse, hogy az első molyságnak semmi köze a beszédgyakorlathoz. Egy finom italhoz viszont annál inkább!

Ki ne kortyolgatna el szívesen olvasás vagy írás közben egy bögre forró kakaót, fűszeres teát, egyéb lélekmelengető nyalánkságot, különösen így tél idején? Csak előkapjuk a kedvenc/aktuális történetünket, kezünkben a kívánt itallal, és máris jobb a kedvünk. Nekem azonban a bögre is fontos, nem csak, ami benne van, ezért is vagyok oda-vissza azokért az ötletes megoldásokért, amelyek az íróknak, könyvmolyoknak szólnak! Tudjátok, a feliratos darabokra gondolok, olyan szellemes idézetekkel, mint pl.: „Ne figyelj a böngészési előzményeimre. Író vagyok, nem sorozatgyilkos” és „Bocsi, olvasok, épp egy másik világban vagyok megtalálható, hagyj üzenetet”. Még a nyár elején megleptem a párom egy ilyen személyre szabott ajándékkal, amire a folyamatban lévő regényének nevét nyomtatták. Plusz extrája, hogy hő hatására tűnik csak elő a kép, tehát a “varázslat”nem marad el! Mutatok is pár képet.

mugs

 

  1. Építsünk bunkit!

Kislánykorom egyik legkalandosabb elfoglaltsága volt (amíg rá nem jöttem, hogy olvasni menő) a bunki építése. Lehet, hogy nem is vagyok egyedül? Párnából, takaróból kis sátrat emelni, és elemlámpával bebújni, igazi „kuckós feeling”-et adott. Aki teheti, mindenképp próbálja ki, hogy készít magának egy író/olvasó sarkot, ami csak az övé. Elég hozzá néhány kényelmesebb párna, óriási babzsák fotel, az ablak vagy épp a könyvespolcok alatt, este akár hangulatvilágítással. Így már tényleg semmi sem zavarhatja a tökéletes harmóniát. Mit szóltok például ezekhez?

bunkik

  1. Dizájnos körmök

Ez nyilvánvalóan a lányok terepe, de szintén egy olyan molyság, amit mindenképp meg kell említenem. Könyvek ihlette köröm minták! Hát nem állati?! Komolyan, irigylem azokat a művészi adottságokkal megáldott csajokat, akik képesek körömlakkból a saját körmükre álmodni  kedvenc történetük részleteit. Ha jól van elkészítve, egy-egy ilyen minta sokáig büszkén viselhető. Nekem is fáj a fogam már rá nem kevés ideje, de valószínű, hogy először nem tudnék választani a sok-sok ötletből.

printednails

  1. Piperkőcök előnyben!

Öltözködni mindenki a saját stílusa, kedve stb… szerint szokott, de bárki képes elcsábulni, ha valamelyik ruhadarabról a legkedvesebb karaktere, legjobban imádott könyvének címe, vagy akár az író neve néz vissza rá. Hasonlóan a körmöknél, a ruhák esetében is találhatunk ma már rengeteg fajta megoldást, nem beszélve a könyves kiegészítők zavarba ejtően nagy kínálatáról. Itt Angliában a boltok hemzsegnek a különböző feliratokkal díszített pólóktól, pulcsiktól. Nekem is van egy HP ihletésű felsőm a következő írással: Draco dormiens nunquam titillandus. A fanoknak nyilván nem kell elmagyaráznom, mit is jelent ;).  Hozzáteszem, én nem feltétlen választok feltűnő ruhákat, de az biztos, hogy valahányszor ellátogatok a párommal az általunk nagyon kedvelt könyves kávézóba, biztos, hogy kiöltözök. Ilyen alkalmakkor öltöm fel az igazi művész (író) külsőmet, ő pedig hasonlóan odafigyel a legapróbb részletre is. Nála az ing, zakó, elegáns megjelenés, nálam a szoknya, blúz, nőies outfit kerül a lista első helyére. Megsúgom, szerintem nagyon cuki egy olyan harisnya, amin írásos mintha van, a pasik meg talán megpróbálkozhatnak egy könyves mandzsetta gombbal.

outfit

A fenti listát még biztos ezerféleképp lehetne bővíteni. Számomra ezek azok az apróságok, amik megadják az írás és az olvasás esszenciáját, s amitől még jobban érzem magam. Kíváncsi vagyok, nektek milyen molyságaitok vannak, és mit sorolnátok még fel!

Comments

  1. Nos, igen, akkor ezennel én is bevallom “böcsülettel”: moly vagyok! 😀
    Épp akad is egy könyvből idézett tetoválásom, egy szekrényre való “írós” megjelenést biztosító ruhám, na meg egy zsák ide passzoló szokásom. Például az, amikor a földön fekve töröm a fejem a megírandó történet cselekményén. ^.^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>